Aeronava TAROM care va repatria cetățeni români și ai altor state europene din Maroc a decolat joi din țara africană și ar urma să ajungă pe Aeroportul Internațional Henri Coandă în jurul orei 20:00.
Potrivit Grupului de Comunicare Strategică (GCS), aeronava va aduce în România 122 de cetățeni români și 62 de cetățeni ai altor state europene. Niciuna dintre persoane nu prezintă simptome de infectare cu SARS-CoV-2.
Ca măsură suplimentară, persoanele vor fi testate și li se va recomanda să rămână în autoizolare până la aflarea rezultatului testului.
În cazul în care rezultatul testului este negativ, cetățenii repatriați din Maroc, țară aflată în zona verde, vor rămâne în contact cu autoritățile medicale pentru a depista orice semn al apariției eventualelor simptome.
În cazul în care rezultatul este pozitiv, persoanele respective vor fi transportate la unități medicale pentru investigații și monitorizare, iar proba va fi trimisă în laboratoare specializate pentru secvențiere, în vederea stabilirii variantei de tulpină.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la București a anunțat că aeronava a decolat din Marrakesh la ora 15:00 (ora României), iar aterizarea ar urma să aibă loc între 19:30 și 20:00 pe aeroportul Henri Coandă.
„Lista de pasageri îmbarcați la bordul aeronavei, elaborată ca urmare a demersurilor active ale MAE, prin Ambasada României de la Rabat, inclusiv pe baza solicitărilor de asistență consulară primite din partea misiunilor diplomatice ale altor state membre UE acreditate în Maroc, cuprinde 184 de persoane, după cum urmează: 122 de cetățeni români și 62 cetățeni europeni (4 cetățeni bulgari, 15 cetățeni croați, 2 cetățeni greci, 22 cetățeni polonezi, 12 cetățeni ungari, 2 cetățeni lituanieni, 4 cetățeni sloveni și un cetățean austriac)”, informează Ministerul de Externe de la București.
MAE reamintește apelul adresat cetățenilor români aflați temporar în Maroc și care se gasesc în imposibilitatea de a identifica un zbor de întoarcere în țară, de a contacta reprezentanții Ambasadei României la Rabat: +212 537 72 14 93; +212 537 20 74 01, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice +212 67 99 77 75.
Marocul s-a închis luni noaptea pentru două săptămâni, a anunțat marți Ambasada României din această țară. Turiștii români aflați acolo au creat un grup pe o rețea de socializare intitulat „Izolați în Maroc” și caută soluții pentru revenirea în România